UV straling

Ultraviolet

Wij als mensen kunnen ultraviolette straling, ook wel UV-straling, zelf niet zien. Er zijn verschillende soorten UV-straling, dit verschilt in een paar punten:

  • De hoogte van de zon. Als de zon dicht bij de horizon staat, is er minder straling dan als de zon recht boven je schijnt.
  • In de zomer, vooral op de evenaar en rond half twee in de middag, is de straling het sterkst. Je moet dan goed uitkijken en niet te veel in de zon zitten.

De rode lijn is de evenaar, die lijn kun je in het echt niet zien. Op deze lijn brandt de zon het felst

  • Ook in de bergen moet je goed uitkijken. Het is misschien wel kouder op een berg, maar de ultraviolette straling is daar wel sterker. Dat komt doordat er daar minder lucht tussen de zon en de aarde zit, waardoor de straling ook minder goed wordt tegengehouden door de wolken en door stof in de atmosfeer.


Wat is atmosfeer?
Dat is een soort dikke laag, helemaal om de aarde heen. Het beschermt de aarde tegen teveel warmte en straling van de zon. De bescherm laag van de aarde

  • De bewolking is ook belangrijk voor de sterkte van ultraviolette straling. Het houdt namelijk deze straling tegen en weerkaatst ook een deel.
De wolken

De wolken houden straling tegen

Een groot nadeel van UV-straling is dat het slecht is voor je huid. Als je huid niet te veel van deze straling krijgt, kleurt het bruin. Dit is niet zo erg, maar wanneer je vaker aan deze straling blootgesteld wordt, verbrandt je huid en kleurt het rood. Als je teveel en te lang in de zon zit zijn er nog meer risico´s. Je huid verouderd veel sneller als het veel ultraviolette straling op zich heeft gekregen, het wordt dan dunner en je krijgt meer rimpels. Als je nog vaker en nog langer in de zon zit, kun je huidkanker krijgen, wat de dood tot gevolg kan hebben. Het is dus erg belangrijk om niet veel en te lang in de zon te zitten, je kunt je natuurlijk ook goed in smeren met zonnebrand.

Plaats een reactie