Infrarood

Warmte kleuren bij een hond

Infrarood
Infrarood is een straling die van de zon komt. Je kunt het niet zien, alleen met een speciale warmtebeeldkijker. Maar wat is nou eigenlijk infrarood?

Het werd ontdekt door William Herschel in 1800. Dit deed hij met een thermometer die de temperatuur meet op een stukje waar licht is. Er werden toen opeens allemaal kleuren licht zichtbaar, in de kleuren van de regenboog. Rood/geel is het warmste en blauw het koudst. Als je met een warmtebeeldkijker een foto maakt van een persoon, kun je goed zien welke lichaamsdelen het warmste zijn omdat je lichaam ook infrarode straling uitzend.

Dit is een warmtebeeldkijker

Warmtebeeldkijkers worden ook gebruikt om naar de ruimte te kijken, je kunt dan mooi zien of een planeet of ster warm of koud is. De zon zendt deze straling ook uit, want de zon is erg heet en warmte levert energie op. De infrarood straling zorgt ervoor dat er straling van de zon naar de aarde gaat. Een beetje straling van de zon gaat dan naar de aarde, waar het voor een deel tegen gehouden word door de atmosfeer.
Weet je niet wat atmosfeer is? Kijk dan even bij Uv-straling.
Straling die op de aarde komt heet: Globale straling. Daar zit zichtbare straling(licht, Uv-straling en infraroodstraling in.

De infrarood stralen verwarmen ons lichaam, als je lekker buiten bent in de zon en er komen even wolken voor de zon, dan voelen we ons direct iets kouder worden. Maar de temperatuur om ons heen blijft wel gewoon hetzelfde. De wolken houden namelijk de infrarood stralen voor een deel tegen. Maar ook de warmte die we voelen van een verwarming, lamp of lichaam, voelen we door de infrarood stralen. Zonder deze warmte zouden we niet kunnen leven.

Hier zie je op een infrarood plaatje, de warmste delen van een mens


IR stralen (infrarood) bestaan uit hele kleine stofjes die in een levend wezen zit. Die kleine stofjes heten moleculen en atomen, die heb jij ook. Hoe warmer een voorwerp is, hoe sneller de moleculen en atomen bewegen. Dat zorgt voor meer infrarood straling. Zelfs een ijsklontje zend IR straling uit en nog meer dingen die koud zijn.

Hier zie je twee filmpjes over bewegende moleculen.


Plaats een reactie